Valeriu Gheorghiţă: Acea imunitate colectivă de 60-70% nu mai este suficientă. Noi avem nevoie de o imunitate de grup de 80-90%

Valeriu Gheorghiţă: Acea imunitate colectivă de 60-70% nu mai este suficientă. Noi avem nevoie de o imunitate de grup de 80-90%
Valeriu Gheorghiţă / Sursă FOTO: Guvernul României
Publicat: 27/09/2021, 23:46
Actualizat: 27/09/2021, 23:48

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul militar Valeriu Gheorghiţă, a declarat luni seară că suntem pe o pantă ascendentă în ce priveşte noile cazuri de coronavirus şi că se aşteaptă chiar ca marţi să fie raportate la 7-8000 de cazuri. Medicul militar a afirmat astfel că acea imunitate colectivă de 60-70% despre care se vorbea iniţial, nu mai este suficientă. „Noi avem nevoie de o imunitate de grup de 80-90%”, a afirmat el.

„Ne îngrijorează, nu avem de unde să ştim unde ne vom opri, care va fi momentul la care vom ajunge la acea fază de platou, faptul că în ultimele 24 de ore am avut o rată de pozitivare a testelor de aproape 20 la sută înseamnă enorm, înseamnă un potenţial foarte mare de a genera multe cazuri de aici înainte, mâine, probabil că vor fi peste 7-8.000 de cazuri, poate chiar mai mult. Suntem pe o pantă ascendentă, suntem pe o creştere exponenţială, varianta Delta este dominantă, generează majoritatea cazurilor pe care le avem azi diagnosticate”, a precizat Valeriu Gheorghiţă la Europa FM.

Situaţia actuală poate degenera, este de părere medicul Valeriu Gheorghiţă dacă nu respectăm regulile de distanţare şi de protecţie:

“Potenţialul de creştere a numărului de cazuri este extraordinar de mare, prin simplul fapt că vorbim de o variantă virală de două ori mai contagioasă.

„Ţinând cont că totuşi, în România, rata de imunitate colectivă, prin boală, prin vaccinare, este estimată la circa 50 la sută, avem în continuare sute de mii de persoane care sunt susceptibile la boală. Foarte important pentru noi este ca aceste sute de mii de persoane să nu se infecteze în acelaşi timp, să nu se infecteze toţi odată sau într-un interval relativ scurt de timp, pentru că asta ar bloca sistemul medical şi tot ce înseamnă activităţi“, a avertizat Gheorghiţă.

De ce se infectează persoanele vaccinate cu varianta Delta

“Tocmai pentru că se multiplică tot mai uşor, determină cantităţi de virus de o mie de ori mai mari în organismul unei persoane infectate şi reuşeşte să evadeze, să păcălească, parţial, răspunsul imun, chit că vorbim de răspunsul imun după boală sau după vaccinare, şi atunci avem aceste cazuri de infecţii şi la persoanele vaccinate, însă riscul de infectare este mai mic, şi riscul de transmitere este mai mic, dacă vorbim de o persoană care este testată pozitiv, fiind vaccinată.”

De ce în Israel, ţară care a atins printre primele o rată de vaccinare de 60%, avem o creştere importantă a numărului de cazuri

“Într-adevăr, există un scenariu cât se poate de clar în Israel, în momentul de faţă, în care numărul de cazuri este în creştere, dar trebuie să înţelegem că pentru varianta Delta, acea imunitate colectivă de care vorbeam iniţial, 60-70%, nu mai este suficientă. Noi avem nevoie de o imunitate de grup în momentul de faţă de 80 până la 90 la sută, şi atunci când ai 60 % imunitate colectivă, când reduci şi renunţi la majoritatea restricţiilor, şi cel mai important, la folosirea măştii de protecţie în spaţii interioare şi în zonele supra-aglomerate, în momentul în care nu te confrunţi cu varianta Delta şi intră într-o populaţie şi devine rapid dominantă, bineînţeles că vei avea o creştere a numărului de cazuri“, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

Nevoia de cea de-a treia doză de vaccin anti-COVID

De marţi dimineaţă, 28 septembrie, cei care au o schemă completă de vaccinare încheiată în urmă cu cel puţin 6 luni în urmă pot să se imunizeze şi cu a treia doză de ser anti-COVID.

Coordonatorul campaniei de vaccinare spune că se aşteaptă că centrele de imunizare să fie aglomerate, mai ales în următoarele zile. Pentru a primi a treia doză se poate face o programare prealabilă pe platforma oficială, dar imunizarea se poate face şi prin simpla prezenţă la un centru de vaccinare:

“Întrebarea pe care, firesc, fiecare om şi-o pune, am nevoie să fac această doză de rapel, da, ferm recomandată este această doză de rapel persoanelor vulnerabile, şi celor care au un risc foarte mare să se îmbolnăvească, risc de expunere, cum este personalul medical şi din Învăţământ”, a declarat medicul militar.

Valeriu Gheorghiţă mai spune că la finalul imunizării cu cea de-a treia doză, fiecare persoană va primi o adeverinţă, iar curând, această doză ar putea să se regăsească şi pe certificatul verde digital:

“În momentul de faţă, în Europa, este suficientă vaccinarea cu două doze pentru a permite accesul liber în celelalte ţări, dar asta nu exclude faptul ca anumite ţări vor recunoaşte doză completă de vaccinare persoanelor care au cele trei doze efectuate. Tocmai de aceea, chiar dacă în momentul de faţă certificatul digital va fi suficient, odată ce o persoană primeşte şi cea de-a treia doză, de rapel, dacă generăm din nou certificatul digital, el va apărea cu trei doze”, a declarat coordonatorul CNCAV.

Cât priveşte reacţiile adverse după administrarea dozei a treia, medicul Valeriu Gheorghiţă spune că acestea nu diferă de cele pe care fiecare le-a făcut la primele două doze de ser anticoronavirus.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Mesaj dur din partea unui general ucrainean pentru Donald Trump: Poporul nu vrea negocieri cu...
Chinurile prin care a trecut Silviu Prigoană! L-a DISTRUS cine se aștepta mai puțin...
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
O destinație paradisiacă din Turcia s-a saturat de britanici: „Ei vor doar să bea și...
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu...
Cum arată și ce este Pando, cel mai mare organism viu din lume: Crește încontinuu...
Astăzi este Lăsata Secului înainte de Postul Crăciunului 2024. Ce tradiții și obiceiuri se respectă...
Diversiune cu trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană! Unde a fost depus, de fapt
Cele 3 aparate electrocasnice care trebuie scoase din priză noaptea, înainte de culcare. Consuma cel...
Cât economisim dacă punem deoparte 1 leu pe zi, timp ce 5 ani. Cum să...
Ce au descoperit legiștii la autopsia lui Prigoană! De ce a murit, de fapt
„Vă rog să vă rugați alături de mine”. Adriana Bahmuțeanu, mesaj disperat la două zile...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Un jurnalist britanic dă verdictul noului DUSTER 2024: Merită să-l cumperi?
Care sunt cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa de vizitat în 2024? În...
Au fost creați ROBOȚII care pot ridica de 1.000 de ori greutatea lor
Teo Trandafir este în doliu, dar nu poate plânge: N-am voie, voi fi exact cum el și-a dorit
Cum a pierdut Geoană în fața lui Băsescu. Dezvăluirile unui fost șef SIE
Finala Asia Express, 13 noiembrie 2024. Ce echipă a câștigat sezonul 7. Nicolai Tand și...
Cine este Mihaela Prigoană, văduva lui Silviu Prigoană. Omul de afaceri s-a căsătorit cu frumoasa...
Cum l-a visat Adriana Bahmuțeanu pe Silviu Prigoană: “Iartă-mă, dacă ți-am greșit! A fost ca...
Mesajul fiicei lui Aurelian Preda după decesul lui Silviu Prigoană: "Datorită dvs. am reușit să...
BANCUL ZILEI. Un ardelean se uită la un tip ce face flotări, apoi începe să-și...
Test de cultură generală. De ce apa îngheață de sus în jos?